Jaaropleiding kind- oudercoach (basisjaar)

De volledige kind- en oudercoach opleiding bestaat uit twee jaar. We hebben deze opleiding opgesplitst in een basisjaar en een verdiepend bewustwordingsjaar. Het eerste jaar heeft een zeer stevige basis die al voldoende is om aan de slag te kunnen gaan als kindercoach.
Dit eerste jaar (basisopleiding kind- en oudercoach) bestaat uit twaalf opleidingsdagen, verspreid over tien maanden. Het basisjaar biedt een zeer brede waaier aan onderwerpen die zowel theorie, maar vooral veel coachtechnieken bevatten om kinderen, jongeren en hun ouders te begeleiden. Als je de basisopleiding hebt doorlopen, bezit je al een brede kennis om effectief met kinderen aan de slag te gaan of om de kennis toe te passen in je eigen gezin of in je werk met kinderen, jongeren en/of hun ouders.

INHOUD BASISJAAR

Als kind- oudercoach in je kracht
Jij als kind- oudercoach (wat doet een kindercoach? – houding – plaats – authenticiteit – verbinding)
Veiligheid bieden in de praktijk
Communicatievaardigheden
Actief luisteren
Overdracht en tegenoverdracht
Zelfzorg

Talentgerichte creatieve coaching
Ieder heeft unieke talenten. Als je je eigen talenten goed kent, ken je jezelf beter, weet je waar je goed in bent en waar niet, wat je graag doet en wat je best veel moeite kost. Belangrijk dus als coach om tools te ontdekken die de talenten van kinderen en jongeren zichtbaar maken. Als je ontdekt wat je talenten zijn, kan je deze in alle omstandigheden inzetten, waardoor je gelukkiger wordt en makkelijker kan kiezen voor dingen die goed bij jou passen.

Creatieve werkvormen met kinderen en jongeren
Coachen en helen kan op verschillende manieren. Het kan met woorden, maar het kan evenzeer met je handen, bijvoorbeeld door tekenen, kneden, vormen maken,… of door verhalen, poppenspel, muziek, beweging,…
Via creativiteit kan je veel bereiken tijdens coachsessies. Wij gaan via allerlei creatieve werkvormen kijken naar diverse thema’s zoals angsten, faalangst, pesten, boosheid en frustratie, rust in je hoofd en je hart,…
Je zal versteld staan wat een kind je laat zien vanuit creativiteit.

De natuur van het lichaam
Als je met kinderen en jongeren werkt, is het heel belangrijk om te begrijpen hoe de natuur van het lichaam werkt. Ons lichaam is een geheel van systemen die vernuftig samenwerken. Wanneer dit systeem verstoord wordt door bijvoorbeeld stress of trauma, zal het alles in het werk stellen om weer tot evenwicht te komen. Stress zet zich vast in ons lichaam, in ons zenuwstelsel en kan voor allerlei fysieke en/of psychische klachten zorgen. Met deze klachten komen kinderen dan vaak in de kindercoachpraktijk terecht.
Door begrip van de werking van het zenuwstelsel en van de hersenen begrijp je beter wat er gebeurt en waar je mee bezig bent tijdens een coachsessie.

Mindfulness
We kennen emoties het best als subjectieve gevoelens die we ervaren door triggers die geregeld binnen komen. Emoties zetten ook een aantal lichamelijke reacties en bepaald gedrag in gang en dat is bij iedereen verschillend.
Als je zicht krijgt op het ontstaan van emoties, wat het met een lichaam doet en hoe het de werking van het lichaam beïnvloedt, geeft het jou als coach meer zicht op de mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan.
Mindfulness is hierin een bijzonder krachtige tool om in te zetten tijdens coachsessies.

Emotioneel lichaamswerk
Ons lichaam is ons voertuig. Tijdens het emotionele lichaamswerk leren we de taal van ons lichaam te begrijpen en trachten we door allerlei oefeningen beweging te brengen in emotionele blokkades.

ontspanningsoefeningen/massages
Ontspanning is belangrijk. Als het lichaam stress ervaart, ontstaan er blokkades. Via massages (op de kledij) en ademhalingsoefeningen leren we tot diepgaande ontspanning te komen. We leren de juiste plaatsen te stimuleren om prikkelverwerking te bevorderen

Innerlijk kind werk – ontwikkeling van het kind
Elke kinderfase in je leven heeft je de mogelijkheid gegeven om iets te ontwikkelen. Je eerste 7 levensjaren, startend al vanaf de moment van je conceptie bepalen mee het programma waar je steeds doorloopt.  Soms zitten we echter ergens vast of geblokkeerd. Tijdens deze lesdagen gaan we doorheen deze fases en openen we onszelf en worden we ons meer bewust van dit programma zodat we hierdoor kunnen groeien. We geven je de nodige tools mee om dit ook in je praktijk toe te passen.
Innerlijk kind werk sluit nauw aan bij het spiegelwerk. Via de oefeningen kan je ouders in hun proces/groei verder begeleiden. Anderzijds helpt het innerlijk kind werk om een meer bewuste ouder te kunnen zijn.

Chakrapsychologie

Tijdens deze lesdagen krijgen we inzicht in de werking van onze chakra’s. Onze chakra’s ontwikkelen zich gedurende de verschillende levensfases. Naargelang het al dan niet voordoen van moeilijkheden in deze fase, kunnen er verstoringen ontstaan in de respectievelijke chakra. We leren welke chakra tijdens welke levensfase aan de orde is en wat de bijhorende thema’s zijn.

Visualisatietechnieken
we leren om op een helende, liefdevolle en ontspannende manier visualisaties te leiden voor zowel ouder als kind

Intervisie en supervisie
Ons streefdoel is om iedere cursist zoveel mogelijk de kansen te geven om uit te groeien tot een prachtige kind- oudercoach. We vinden het belangrijk dat cursisten niet alleen kennis opdoen maar dat ze zelf als persoon ook groeien.  
Als je wil groeien heb je voeding nodig. Deze voeding zal enerzijds gegeven worden via kennisoverdracht en anderzijds door begeleiding. Tijdens oefenmomenten in de les zal er sowieso ruimte zijn om aan je eigen groei te werken maar ook tijdens een intervisie- en supervisiemoment zal dit mogelijkheden bieden.
Ieder van ons heeft een rugzakje. Soms is de inhoud van die rugzak gekend maar soms ook niet. Tijdens de opleiding zal je zeker een aantal keer opbotsen tegen bepaalde inhoud van je rugzak. Vaak zal er tijdens de les al ruimte zijn om hier mee aan de slag te gaan maar soms is het thema te groot of te pijnlijk en bekijken we dit liever tijdens een individueel moment. Het supervisiemoment kan uiteraard ook worden gebruikt om je te begeleiden naar de opstart van je eigen praktijk. We bekijken samen waar jouw voorkeur naar uitgaat. 
Het intervisiemoment leggen we samen vast met de groep en het supervisiemoment bespreken we individueel.  

Gedrukte cursus
Bij elk lesonderdeel ontvang je een uitgebreide cursus en boekenlijst, zodat je alle leerstof thuis nog rustig kan doornemen. Er zal ook geregeld extra informatie worden doorgestuurd via mail waardoor je na de opleiding een zeer uitgebreid naslagwerk hebt dat je kan gebruiken in je praktijk of op je werk.

Inhoud verdiepingsjaar kind- en oudercoaching

Data 2024 – 2025

groep donderdagen: 12/9/2024 – 3/10/2024 – 24/10/2024 – 7/11/2024 – 28/11/2024 – 19/12/2024 – 16/1/2025 – 6/2/2025 – 20/3/2025 – 3/4/2025 – 15/5/2025 – 19/6/2025
groep zaterdagen: 14/9/2024 – 5/10/2024 – 26/10/2024 – 9/11/2024 – 30/11/2024 – 21/12/2024 – 18/1/2025 – 8/2/2025 – 22/3/2025 – 5/5/2025 – 17/5/2025 – 21/6/2025
De groep op zaterdagen zit momenteel vol. Je kan je wel aanmelden en dan kom je op een wachtlijst en mochten we nog voldoende aanmeldingen krijgen, dan plannen we nog een extra groep in.
Lesdagen: van 10u tot 16.30u
Locatie: Het Vrolijke Stekje – Akkerstraat 18 – 2480 Dessel
Prijs: € 1.500 (betaling mogelijk in termijnen)

Inschrijven: 


Je ontvangt van ons na inschrijving binnen de week een inschrijvingsbevestiging. Soms lijkt het dat mails niet in onze mailbox terecht komen, dus moest je binnen de week geen antwoord hebben gehad, stuur dan een mail naar info@hetvrolijkestekje.be of een smsje naar 0471 65 48 04.